• Duurzaamheidscentrum Assen. Gemeente Assen.       Copyright: Marcel Jurian de Jong
Met de tentoonstelling

Duurzame Doeners

(voorheen tentoonstelling Duurzaamheid) haalt u iets leuks in huis want Duurzame Doeners heeft (en krijgt nog) een paar mooie uitbreidingen!
De focus ligt op duurzaam dichtbij huis: Klimaatbestendig, Waterbewust. Permacultuur en de eetbare en biodiverse tuin! zijn belangrijke onderwerpen en we gaan leren composteren!
Ook besteden we aandacht aan de regentuin, de hemelwaterafvoer koppelen we af van het riool en we brengen deze schone en kostbare grondstof "water" weer terug in onze natuur dichtbij huis. Want de droogte komt eraan, of we dat nou willen of niet. Denk daarom verder aan: Wadi, zinkput, regenwateropslag, tegelwippen, groene daken, wilde bloemen, vrucht- en notendragende planten, nectarplanten, waardplanten en het terugdringen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Een warmtepomp? Wat is dat nou en hoe werkt dat? We gaan een opstelling maken die je dit precies laat ervaren! Want ervaring: dat is voor altijd snappen hoe het zit!

Deze en nog andere duurzame onderwerpen van dit moment zoals duurzaam bouwen, afval en de circulaire economie komen onder de aandacht in Duurzame Doeners!

Naast de klimaatbestendige en waterbewuste uitbreidingen zijn de hoofdonderwerpen in Duurzame Doeners als volgt:

Duurzaam bouwen;
hier gaan we in op energiebesparende technieken om uw huis duurzaam te verwarmen, isoleren en ventileren. Verder gaan we in op het concept passief bouwen/energieneutraal bouwen of renoveren, earthships en zoeken naar warmtelekken.

Duurzaam huishouden; gaat onder meer over het gebruik van ecologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen tegenover schadelijke middelen, afvalscheiding en recycling. Verschillen tussen diverse soorten verlichting, waterbesparing en meer..

Duurzame bio industrie & landbouw; gaat over duurzaam en minder duurzaam geteelde groenten, fruit, vlees en vis. Biologische landbouw en gebruik van biogas. Natuurlijke en schadelijke bestrijdingsmiddelen. Oplosmiddelen en oplosmiddelen-vrije verf.

Duurzame energie; gaat kort in op de verschilende vormen van schone energieopwekking. Maak kennis met de zonneboiler en normale zon-, wind- en waterenergie. Koude- en warmteopslag in de grond. De HR ++, HR-e ketel en meer..

Voor kinderen is de tentoonstelling informatief door middel van doen & ontdekken, maar er is ook wat nadere achtergrondinformatie beschikbaar.
Het opdrachtenboekje omvat een speurtocht door de tentoonstelling. Spelenderwijs ontdekken kinderen de onderwerpen en achtergronden van de tentoonstelling.

Naast hoofdblokken waaruit de tentoonstelling is opgebouwd staan er nog diverse andere leuke items in de tentoonstelling zoals ‘De Energieman’. Deze krachtpatser vertelt over infraroodlicht en in zijn buik voel je hoe warm een mens vanbinnen is.
Er is een leuk fotobord en een proefopstelling m.b.t. zonne-energie (PV-panelen) en zonnecollectoren.
Doe energieproefjes in het jeugdlab! Experimenteer met zonne-energie, ervaar energieverbruik, de werking van de zonneboiler en meer!
Steekwoorden Duurzame Doeners: Biodiversiteit, klimaatadaptatie, waterbewustzijn, energieneutraal, duurzame energie, beter eten, voedingsleer, biologische landbouw, Permacultuur, voedselbos, de eetbare tuin, steen eruit, groen erin, tegelwippen!

Doelgroepen voor lessen Primair Onderwijs (PO): 

 

Groep 5 ( 8 - 9  jaar)

Groep 6 ( 9 - 10 jaar)

Groep 7 (10 - 11 jaar)

Groep 8 (11 - 12 jaar)

 

Los bezoek: geschikt voor alle leeftijden: Zeer geschikt voor gezinnen, met of zonder actieve begeleiding.

Met extra elementen die ook voor de jongste doelgroep geschikt zijn.

 

Vloeroppervlak: 80 - 120 m². (ZAALVULLEND)

Prijs op aanvraag inclusief transport, opbouw en afbouw.

 

Inclusief:

- lespakket

- handige losse vragenbordjes per onderdeel.

- banner 4 x 1 meter + staande roll-up banner.

FOTO ALBUM tentoonstelling Duurzame Doeners! (binnenkort meer foto's)


"De oppervlakte van de aarde is eindig, grondstoffen kunnen opraken en de opnamecapaciteit van de atmosfeer en onze natuurlijke omgeving kent haar grenzen.
Hoe wij met de aarde omgaan bepaald dus of er nog iets over blijft voor toekomstige generaties." (Citaat Wikipedia)

De kern van de tentoonstelling bestaat uit een serie hoofdblokken met aan vierzijden informatie over duurzaamheid in de brede zin van het woord. Interactiviteit speelt een belangrijke rol. Dit wordt ondersteund door vele elektrospellen, voelgaten, geurkastjes & geluidkastjes, schuiven en draaicirkels. Iedereen maakt op een leuke manier kennis met de hoofdonderdelen Duurzaam bouwen, Duurzaam huishouden, Duurzame bio industrie & landbouw, Duurzame energie.
INKENNIS
Zweepslag 9
6852 ED Huissen
Nederland

CONTACT:
Maarten Rijgersberg
Email: info@inkennis.nl
Tel: 00 31 (6) 24 757 051
Nieuwsbrief ontvangen?
Sporadisch ontvangt u een leuke update van ons.. alleen als we wat te vertellen hebben.

Klik op de blauwe button om in te schrijven.
Linkedin Pagina Maarten Rijgersberg inkennis.nl
made with love by INKENNIS